Scensamtalarna

Här hittar du alla som kommer att delta i samtalet från scenen.

Vilka som talar när, presenteras på programsidan.

Kristina Persson

Grundare av och styrelseledamot i tankesmedjan Global utmaning och stiftelsen Frejas fond. Har starkt, medvetet och strategiskt engagemang i konkret hållbarhetsarbete. Fokuserar på att understödja, lyfta och utveckla ett kompetent helhetsperspektiv med klimatfrågan och den lokala begripligheten och kraften i centrum för en global och samhällsomfattande helhet av ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor. Tidigare landshövding i Jämtlands län och Framtidsminister i Sveriges stadsrådsberedning.

Jenny Grip

VD Samling Näringsliv, tidigare längåkare på elitnivå samt en i arrangörsteamet bakom Årefjällsloppet som vill samla och lyfta lokalsamhällen och kultur längs spåret.

Sara Strömberg

Kulturjournalist samt författare både till barnböckerna (8 st!) om det lilla storsjöodjuret Birger och till den nyutgivna spänningsromanen ”Sly” – där en kvinna hittas mördad på baksidan av Åreskutan, i höjd med Huså, och där ett reportage om bybornas rädsla försätter en lokalreporter i livsfara, samtidigt som glesbygdsdöden och tidningsdöden hotar en plats där storstadsturismen har tagit över, där vinnarna tar allt och där förlorarna faller. (Foto: Göran Strand)

Elise Ryder Wikén

Inget mindre än utvecklingsförutsättningarna i Sverige står på spel, menar samverkanssträvande ordföranden för regionala utvecklingsnämnden i region Jämtland Härjedalen. Det handlar om kultur. Det handlar om infrastruktur. Det handlar om att det hänger ihop och behöver resurser. Lyssna! Om inget kraftfullt görs, riskerar Sverige att delas in i ett A och ett B-lag, där B-laget får sämre förutsättningar för utveckling. Det handlar om kultur – en nödvändighet för att en plats ska vara attraktiv att bo på och besöka och för att näringslivet ska kunna vara innovativt och kreativt. OCH det handlar om kultur som ett egenvärde! OCH det handlar om vägar och andra kommunikationer. Kultur + infrastruktur + utveckling hör ihop och står på spel.

Ella Fredell

Ser på platser i världen med sina unga ögon, har uppmärksammats som ung filmare som lyft frågan om antibiotikaresistens, har öppnat kontaktdörrar i Bryssel tack vare sina franskakunskaper och drömmer om en framtid som utrikeskorrespondent.

Jim Hedlund

Inspirerande pedagog som får gamla gulnade arkivblad att börja leva och göra kulturarvet angeläget för människor idag. Arbetar på Landsarkivet i Östersund och gör hela regionens historiska spår synliga och tillgängliga.

Dan Olofsson

Företagsledare, filantrop och driven samhällsutvecklare med lokalsamhälle och kultur i fokus för sin gärning både i Sydafrika – Star for life och i Offerdal – projekt Kaxås.

Jens Comén

Folkrockjazzgammeldansorkestermusiker och utlärare, arrangör och traillöpare och var, vågar vi påstå, en av de första i Östersund som skaffade gasbil. Kanske var det därför han och hans saxofoner fick spela vid invigningen av stadens fordonsgasanläggning… Aktuell med 30-årsfirande folkrockbandet Hoven Droven. Deltar som scensamtalare och musiker.

Martin T Johansson

Regissör, skådespelare och dramatiker som bland annat driver den ideella och företagsamma scenskonstföreningen Undantaget tillsammans med Jonna Hylén. Han startade Jämtlands Kulturkompani tillsammans med Kristina Ernehed och Håkan Borgsten för att synliggöra och reaktivera ett levande kultursamtal och bygga ett by- och bygdebyggande klassiskt och högaktuellt kulturutbud till glädje och tankeväckning för både bofasta och besökare i Jämtlands län. Foto: Göran Strand

Jimmy Eriksson

Tf Kulturchef, Jämtland Härjedalen och ansvarig för hela kulturverksamheten med uppdrag att skapa förutsättningar för människor att mötas kring kultur, ta del av angelägen konst, beröra och bidra till samtal och utveckling genom att både ta del av och kunna vara verksamma inom respektive konst- och kulturområde med den professonella scenkonstinstituationen Estrad Norr med musik, teater, musikteater och dans, Bildkonsten, Filmpool, Hemslöjden, Designcentrum och Biblioteksverksamheten med läs- och litteraturfrämjande verksamhet samt folkbildningsverksamheten genom Birka Folkhögskola och Bäckedals folkhögskola.

Marika Griehsel

Journalist, filmproducent, entreprenör inom naturturism i Jämtland och Afrika, samt moderator. Har tillsammans med Simon Stanford genom företaget Africa Select & Nordic Select Safaris producerat filmerna som har premiär i samband med evenemanget. Är tillsammans med Linda Forss initiativtagare till ”Vad står på spel?”

Irene Granehag

Musikalartist, sångerska och teaterproducent boende i Stockholm och född i Järpen. Har bl.a. satt upp ”Emil i Lönneberga” som utomhusmusikal på en gård i Jämtland, spelat eventteater med mordgåtor, sjunger klassiskt, bär på en finfin musikalproduktionsidé och jobbar på dagis i Bagis.

Jimmy Anjevall – har tyvärr fått förhinder!

Sol- och vätgasdriven, strategisk, systematisk, kreativ, praktisk och lösningsinriktad doer i för en fossilfri framtid i både professionella och ideella sammanhang. Just nu affärsutvecklare på Jämtkraft och tidigare chef och mångårig utvecklare med bas på energikontoret i Jämtlands län. Föreningsfostrad, fotbollstränare och med ett förflutet som skådespelare i Husåspelet där han hade en replik. Tack ÖFK för att vi lånar en fin facebookbild på Jimmy Anjevall.

Stefan Lööf

Amatörskådespelare, fordonstekniker & ivrare för kultur kring Kallsjön. Initiativtagare till upprustning av husåspelsplatsen Ol’Svens och till föreningen Kultur kring Kallsjön.

Mitt bästa blandband

Bryter av och binder ihop med skräddarsydd infotainment!

Linda Forss – lead & sång

Bosse Lindberg – gitarr & dragspel

Jens Comén – saxofoner, gitarr & slagverk

Peter Vomacka

Medspelare i många olika affärsutvecklingssatsningar genom Samling Näringsliv, Coompanion mm

Kerstin Örbo

Kulturutvecklingschef, region Jämtland Härjedalen med ansvar för Bildkonsten, Hemslöjden, Filmpool, Designcentrum och Biblioteksutveckling.

Ordförande för Riksteatern Jämtland Härjedalen och Riksteatern Västjämtland.

Förtroendevald i Åre kommun med uppdrag att utveckla nya demokratiska former för ökat lokalt inflytande över den egna bygdeutvecklingen.

Marlene Lind

Krögare som satsar på mat som funkar på den plats där hon verkar och lever sin dröm med egen restaurangverksamhet där hon en gång fick sitt första jobb som nyutbildad. Hon minns med glädje sina somrar som upprorsledare och det är med glädje som ”Vad står på spel?” engagerat denna tidigare barnskådespelare från Husåspelet som matleverantör och en av scensamtalarna.

Kristina Ernehed

”Journalist, mediavetare samt projektledare. Jobbar för Jämtland Härjedalens hembygdsförbund Heimbygda med föryngring och utveckling sedan 2015 och leder även det nationella projektet ”Så blir vi yngre” för Sveriges Hembygdsförbund.” Hon har tillsammans med Ylva Eriksson varit hållit i workshops för att samla kulturella och kreativa näringars synpunkter på regional utvecklingsstrategi samt startat Jämtlands kulturkompani tillsammans med Martin T JOhansson och Håkan Borgsten. Driver dessutom egna företaget Rural kompetens. Hon visar hur norm- och strukturfrågor behöver få större utrymme för att kunna driva långsiktigt hållbar, inkluderande och demokratisk utveckling.

Harriet Möller

Ordförande i föreningen Husåspelet, amatörskådespelare, gemenskapsbyggare och en av alla centrala nyckelpersoner med engagemang i bygdeutveckling med kultur som mål och medel.

Linda Forss

Samhällsbyggare, infotainer, processledare och moderator. Leder produktionsteamet och är tillsammans med Marika Griehsel initiativtagare till ”Vad står på spel?” Har många hattar i produktionen! Leder processen för utarbetande av Region Jämtland Härjedalens nya kulturplan, ideell samordnare av föreningen Husåspelets kulturutveckling och verksamhetsledare för Forss Livs Produktion AB.

Helena Kuhlefelt

Projektledare, kulturanalytiker, europavetare och moderator. Arbetar för Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik och intresserar sig bland annat för kulturarvets roll i att skapa öppna och välkomnande sammanhang. Vem och vad får ta plats i en bygds historia, och vem är med och formar historien för framtiden? Hon bidrar med vidgade vyer genom exempel på hur platser, företag och föreningar – både på nära och lite längre håll – har använt sig av kulturarvets kraft,

Hanna Eskelin

Bibliotekarie, grafisk designer, illustratör och webdesigner. Arbetar som biblioteksutvecklare med fokus på effektiv kommunikation och byggande av digital kompetens i Region Jämtland Härjedalen samt driver egen verksamhet inom grafisk design.